Estradë në Olimpiada, një amerikane përfaqëson Hungarinë dhe bën ski për qejf

0

Sa herë keni parë Lojëra Olimpike Dimërore? A keni menduar ndonjëherë “Këtë e bëj edhe unë”? Me llafe e themi, por me vepra nuk guxojmë ta bëjmë, sepse për të shkuar në Olimpiada duhet talent, shumë punë dhe rezultate.

Me sa duket, asnjërën prej këtyre nuk e ka Elizabet Suoni, një skiatore amerikane që në mënyrë të pabesueshme ka garuar për Hungarinë në Pjeongçang (edhe për Venezuelën më parë) dhe është kthyer në heroinën e popullit të thjeshtë, që ëndërron të bëhet i famshëm pa bërë asgjë.

33-vjeçarja, që një zot e di si është bërë skiatore profesioniste dhe si është federuar për Hungarinë, garoi të hënën në një kompeticion të veçantë të skive, “halfpipe”, ku skiatori garon në një pistë në formën e një tubi të prerë përgjysmë. Në kualifikuese Elizabet nuk bëri asgjë nga ato që konsiderohen si normale në këtë disiplinë, asnjë kërcim a rrotullim në ajër, ndërsa nga fillimi deri në fund kaloi nga një anë në tjetrën të pistës dhe shkoi deri në fund pa u rrëzuar. Kjo ishte arritja e saj: nuk u rrëzua! E si mund të rrëzohej, kur nuk bëri asgjë?

Njerëzit kujtuan se kishte ndonjë gabim, se ndoshta kishte garuar sportistja e gabuar, por jo, ishte Suoni, që në fund të garës buzëqeshte e lumtur, edhe pse e dinte mirë që do të dilte e fundit në renditje, me më pak pikë se skiatore që u rrëzuan në kualifikuese.

Si shkoi ajo në Olimpiada? E vërteta: një kombinim mashtrimi, dredhish dhe shfrytëzim i një sistemi difektoz. Suoni zbuloi se në këtë lloj sporti, “halfpipe”, ka shumë pak sportiste, ndërsa për të shkuar në Olimpiada mjafton të renditesh në 30 vendet e para në disa gara për Kupën e Botës. Suoni u regjistrua në gara me më pak se 30 atletë pjesëmarrës dhe doli e fundit në çdo garë, por gjithmonë mes 30 të parave!

Suoni e arriti qëllimin e vet, u bë e famshme. E ka tentuar edhe më parë, ka garuar kundër Arnold Shvarcenegerit për t’u bërë Guvernatore e Kalifornisë!

Çmenduri totale, në Hungari me sa duket federata e skive merret me ndonjë sport tjetër, ndoshta kush kthen më shumë gota gjatë orarit të punës.

Reagimi i Federatës Hungareze: “Situata erdhi kryeisht për shkak të sistemit të kualifikueseve dhe pjesëmarrjes së paktë në këtë sport. Nuk e kemi parë Elizabetën në veprim prej një viti, nuk e dinim çfarë niveli kishte realisht. Ajo i pagoi nga xhepi i vet përgatitjet dhe kualifikueset”.

E MORËT VESH? Nëse keni para, bridhni botën dhe garoni në kompeticione skish me më pak se 30 sportistë në garë, automatikisht shkoni në Lojërat Olimpike!!!

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here